Auca de Jacint Verdaguer (1845-1902)

L'home de la Renaixença que mereix més coneixença

Suggeriments de treball

Deu propostes per a treballar l'auca d'en Verdaguer

  1. Feu una llista de tots els noms de personatges reals o imaginaris que surten a l'auca, identifiqueu-los i feu-ne una breu fitxa de presentació (Collell, Mistral, Colom, Antoni López Eusebi Güell, Alfons XII, Gentil, Bisbe Morgades, la família Duran)

  2. Documenteu-vos sobre cada una de les obres de Verdaguer que s'hi citen. Quan van ser editades? De què tracaten? A quin gènere pertanyen?

  3. En l'Auca també es fa referència als següents noms de topònims, col·lectius, corrents literaris i fets històrics (us posem entre parèntesis el rodolí on apareixen):
    Folgueroles (2), Vic (5), Jocs Florals (8), l'Esbart de Vic (13), La setembrina (14), Vinyoles d'Orís (16), L'Havana (18), Memorial de greuges (28), la restauració del monestir de Ripoll (32), Terra Santa (34), l'exorcisme (35), La Gleva (38), L'església de Betlem de Barcelona (45), Vil.la Joana de Vallvidrera (45).
    En unes deu ratlles per a cada un d'aquests conceptes, glosseu-los un per un.

  4. Definiu o bé esmenteu un sinònim per a cada una d'aquestes paraules que hem extret de l'auca: Mira per on (1), beceroles (2), caramelles (3), les muses (4), a gavadals (7), lletrut (8), galtaplè (12), mil temperis (14), "Marcel.lus eris" (14), el rosari (16), pregonar (41), sense un ral (46), la tuberculosi (46).

  5. Feu la vostra antologia dels 10 poemes de Verdaguer que us agradin més i comenteu-ne tres.

  6. Expliqueu quin és l'argument de L'ATLÀNTIDA i de CANIGÓ.

  7. Feu una taula cronològica de la vida i obra de Verdaguer i dels fets històrics i culturals del seu temps.

  8. Justifiqueu la importància de l'obra literària i lingüística de Verdaguer (mínim una pàgina).

  9. El vostre poble o ciutat té algun carrer o plaça que porti el seu nom? Des de quan? Situeu-lo en un plànol.

  10. Il.lustreu amb dibuixos o bé amb fotocòpies uns quants rodolins de l'auca. (Mínim 10)







Entreteniments verdaguerians

Sopa de lletres

Cerqueu en aquesta sopa verdagueriana sis obres del gran poeta i... Bon profit!
     O  T  A  N  O  B  A  D  A
     
     S  A  I  C  R  E  T  A  P
     
     A  T  L  A  N  T  I  D  A
     
     L  I  O  N  O  L  O  R  T
     
     C  R  S  I  S  E  I  A  R
     
     E  A  T  G  U  M  E  T  I
     
     L  C  I  O  F  U  N  S  A
 

Jeroglífics

Sabries identificar tots aquests jeroglífics? Et donem una pista: Hi has de trobar el nom d'un poema nacional, el nom d'un prohom de la Renaixença, el segon cognom de Verdaguer, el títol nobiliari d'Antoni i Claudi López, mecenes de Mn. Cinto, el nom d'una ermita verdagueriana i el nom del lloc on va morir el poeta.




Completeu el nom de Verdaguer


1.- Cim de Montserrat on s'enfilà Jaume I "per veure bé Catalunya" 2.- Continent que segons la llegenda l'oceà va sepultar 3.- Poemari verdaguerà publicat "post mortem" l'any 1903 4.- Nom d'un conjunt de poesies verdaguerianes de joventut 5.- Masia on Verdaguer féu de mestre i de pagès 6.- L'heroi de Canigó 7.- Capital de la comarca d'Osona 8.- La reina de les fades del Canigó 9.- Títol d'un poemari de Verdaguer, dedicat a les víctimes d'un terratrèmol a Andalusia 10.- Nom amb què també es designa Hèrcules o Heracles 11.- Poema èpic català 12.- El bisbe que va coronar Verdaguer com a "poeta de Catalunya" 13.- Cognom amb què era coneguda la família de qui Mn. Cinto no es va voler separar mai 14.- El pare de Gentil 15.- Poble on va néixer Verdaguer


Mots encreuats



HORITZONTALS

1.- Allò que fem amb els mots quan fem mots encreuats. Aquests mots encreuats insiteixen en el mateix (en plural) 2.- Emperador romà (al revés). Establiment de luxe de caràcter recreatiu 3.- Consonant del nom de pila de Mn. Cinto. Habitants d'un continent mític. Consonant que apareix en el segon cognom de Mn. Cinto. 4.- Dreyfus i Verdaguer , per allà el 1895 en protagonitzaven un de greu. Obra d'un poeta provençal traduïda al català per Mn Cinto. 5.- Vocal verdagueriana. Allò que deuria fer Verdaguer després d'haver-se reconciliat amb el bisbe Morgades. 6.- Poble de la comarca d'Osona , veí de Folgueroles (al revés). Rovell d'ou. Consonant del segon cognom de Mn. Cinto 7.- Verdaguer ho fou en un procés canònic (al revés). Ho diem del cor bondadós de Verdaguer que era ple a vessar. 8.- La terra que Mn. Cinto va visitar en un dels seus viatges ho era. Inicial d'un cognom verdaguerià. Adjectiu possessiu en tercera persona que Verdaguer utilitzava més que nosaltres.


VERTICALS

1.- Masia verdagueriana per excel.lència. Colla, corrua (al revés) 2.- Consonants de la terra. Es diu de la persona extremadament prima. 3.- Vocals verdaguerianes. Cognom de lo Gaiter del Llobregat 4.- Mn. Cinto ho va fer al Palau del Marquès de Comillas i si no ho hagués fet no n'hauria pas sortit. Inicial d'un cognom verdaguerià. 5.-Mil.Consonant del segon cognom de Verdaguer. Consonant del nom de pila de Verdaguer. Negació poc corrent que de vegades porta barret. 6.-Poema èpic verdaguerià. 7.- Bellugat,mogut,xarbotat.(al revés) 8.- Els versos del Sum vermis de Flors del Calvari ho són 9.- Poeta que va influir el jove Verdaguer,autor de Mireio 1O.- Article personal que feien servir els companys del jove poeta de Folgueroles. Nom d'un animal que si li treiem l'accent es queda sense pèl i només li queda l'os. Pronom. 11.- Mn. Cinto s'hi trobava en plena tragèdia. Terminació de plural que Verdaguer va divulgar seguint el consell de M.Aguiló. La primera de totes del nom de Verdaguer.

Text: Joan Vilamala · Il·lustracions: Josep Casadevall · Edició: Amics de Verdaguer, Folgueroles,  1988