Auca d'en Joan Oliver (1899-1986)

Altrament dit Pere Quart, un poeta d´estendard.

PROPOSTES PER A TREBALLAR L'AUCA D'EN PERE QUART.

1. Feu una llista de tots els noms de personatges, reals o imaginaris, que surten en l'auca i identifiqueu-los un per un escrivint-ne una breu fitxa de presentació.

2. Documenteu-vos també sobre cada una de les obres de Pere Quart que se citen en l'auca: Classifiqueu-les. Quan van ser publicades? De què tracten? A quin gènere pertanyen?

3. En l'Auca d'en Pere Quart també s'al·ludeixen els següents noms de topònims, col·lectius, corrents literaris, fets històrics o conceptes (us posem entre parèntesis el rodolí on apareixen):

Sabadell, El Vallès (2), Avantguardisme ( 6), Grup de Sabadell (8), Diaris: Mirador, La Publicitat, La Veu de Catalunya (10) Feixisme: Hitler i Musulini (14), Guerra Civil Espanyola (19), Agullana (20), Roissy-en-Brie (22), Segona Guerra Mundial (23), Jocs Florals a l'exili (25), La Caputxinada (38), El Price de Barcelona (40) ), Premi d'Honor de les lletres catalanes (43).

En un màxim d'unes vint ratlles i un mínim de deu per a cada un d'aquest temes, definiu-los i demostreu que coneixeu de què va.

4. Definiu els mots o bé construïu frases sinònimes on es vegi clar que enteneu el significat dels mots, locucions o frases fetes que hem extret de l'auca:
Sortir de l'ou (1), ser d'una família de pes (2), tenir set vides (3), dida (3), tenir mala llet (4), , llevar la pell (8), arrencar d'una volada (9), deixar caput (12), bibliobús (19), augurar mals averanys (23), mals presagis (32), armar un sacramental (40), cofoismes sense embuts (45), sorneguer (47).

5. Feu la vostra antologia dels 10 poemes més significatius de Pere Quart i comenteu-ne un cada un del grup.

6. Dibuixeu l'escenografia d'una de les seves obres de teatre de Pere Quart seguint les indicacions de l'autor.

7. Feu una taula cronològica de la vida i obra de Joan Oliver, dels fets històrics i dels fets culturals més importants del seu temps

8. Redacteu un text (mínim una pàgina) justificant la importància de l'obra de Joan Oliver/Pere Quart.

9. Il·lustreu amb dibuixos originals o bé amb fotocòpies de fotografies adequades els rodolins de l'auca, si no tots, els deu o quinze que us semblin més adients.

10 . Creació: Escriviu el vostre poema parodiant-ne un de Pere Quart.

Text: Joan Vilamala · Il·lustracions:  Jaume Gubinas ·  1998