Auca del Pa amb tomàquet

1. És empresa meritòria
del pa amb tomàquet fer història.
2. Però per a un rodolinaire
aixó rai, no costa gaire.
3. Quan tens pocs ingredients
allargues més els que tens.
4. Això fem amb l'entrepà,
de tomàquet i de pa.
5. És un menjar casolà
que un català va inventar?
6. Ben segur un home frugal,
o una dona, tant se val.
7. N'hi ha als hostals catalans
i també als grans restaurants.
8. Te'l pots prendre per sopar,
per berenar o per esmorzar.
9. Vés a la fleca, minyó.
Compra un pa llarg o rodó,
10. … talla dues primes llesques,
o gruixudes, si t'engresques,
11. …i fregant-les amb tomàquet
disposa't a fer un bon àpat.
12. Ruixa-ho amb oli com cal
i posa-hi un pessic de sal.
13. Ara és l'hora de triar
de què vols fer l'entrepà.
14. Pots fer-lo amb un bon pernil
o amb manduca més humil.
15. Com és ara la sardina,
les anxoves o tonyina.
16. Pels vegetarians, formatge;
el més tendre del prestatge.
17. Per a un sopar casolà
no hi ha res com l'entrepà.
18. Els cuiners del món sencer
el degusten amb plaer.
19. Fins i tot a Estats Units
avui se'n llepen els dits.
20. El pa amb tomàquet, tan nostre,
podem dir que ha tocat sostre.
21. De la cuina del país
és el plat més estantís.
22. Si estudies el que hem dit
podràs dir, ben decidit:
23. És el pa amb tomaca, oidà!,
un menjar ben català,
24. ... amb què sempre quedes bé,
i no costa cap calé.
Text: Ramon Cuéllar / Joan Vilamala ·  2004