Auca de l'Arròs de Pals

1. Al Municipi de Pals
hi ha grans miralls als bancals.
2. És el conreu de l'arròs,
un bon cultiu del terròs.
3. Que pren un to fosc, brillant,
verd i a la fi un groc llampant.
4. Aquí el clima és ideal
per cultivar el cereal.
5. L'arròs de Pals té el seu niu
als aiguamolls d'un gran riu.
6. El riu Ter, que lent s'ajaça
i s'estén com una bassa.
7. De cinc centúries ençà
arròs es fa a l'Empordà.
8. Amb el vell Rec del Molí,
cavat pels veïns d'aquí.
9. Abans es feia el jornal
de manera manual.
10. Amb la corbella a la mà
se solia arreplegar.
11. Deu hores peus remullats
i els vestits arromangats.
12. Tots castigats pels mosquits
i rebent sous esquifits.
13. Cap a finals del XVIII
l'arròs va patir descuit
14. Fins que en Pere Coll Rigau,
del conreu trobà la clau.
15. Avui tot ha canviat
fem treball mecanitzat.
16. Obrir l'aigua és ben senzill,
un treball sense perill.
17. A Pals, el medi es respecta,
sigui flor, ocell o insecte.
18. I s'hi manté un molí vell
que ha anat canviant la pell.
19. Des del dia que el van fer
treballa com el primer.
20. L'arròs de Pals no es desfà
i és del millor arròs que hi ha.
21. Té moltes varietats
per als amics dels bons plats.
22. Per tot el món té clients
que deixa sempre contents.
23. Si cal un avalador,
Josep Pla pot ser el millor.
24. El seu discurs és ben clar:
arròs de Pals per cuinar.
Text: Ramon Cuéllar/ Joan Vilamala ·  2010