Auca dels calçots

Auca per a saber tots el que són uns bons calçots

1. Entre ametlles, oli i alls,
neixen els calçots, a Valls.
2. Dels Xiquets fent els castells
ja en parlen els llibres vells.
3. Del calçot i el seu conreu
hom en parla a tot arreu.
4. Fem-ne una mica d'història
perquè ens quedi a la memòria.
5. Abans de caçar pardals
ja es menjaven vegetals.
6. Romans i cartaginesos
guisaven com uns entesos.
7. Però fou un sarraí
el que digué “Vet-ho aquí!”
8. De llavors, entre fogots,
si se n'han cuit de calçots!
9. En tornar de les croades
venien les calçotades.
10. I abans d'obrir les candaus
en menjaven els més braus.
11. Jaume I amb l'espasa
se'ls feia coure a la brasa.
12. I diuen si a don Quixot
li venia d'un calçot.
13. Requereix la calçotada,
botifarra i costellada.
14. Per menjar-los tal com cal
s'ha de fer cerimonial.
15. Sense pitet salva llànties
no t'arrendo les ganàncies.
16.  De la teula feta amb terra
se l'agafa amb la mà esquerra.
17. I amb dos dits de la mà dreta
se li treu la samarreta.
18. Perquè quedi bo del tot
amb salsa s'unta el calçot.
19.  Què hi posen a la salsera
que el fa menjar de primera?
20. Ametlles molt escollides,
amb oli ben amanides.
21. Picades amb granets d'all
que és el que ho fa anar a vall.
22. l el secret? Sols el sap prou
el de la Masia Bou.
23. Pe ço la gent assenyada
clama amb una fe abrandada:
24. No cal doncs cercar endebades.
A Cal Bou les calçotades!
Text: Josep M. Santacana · Il·lustracions: Rosendo Linares · Edició: Mas Bou,  1974