Auca de la Festa de l'Arròs de Sant Fruitós de Bages

Que hem dictat per fer memòria d'una festa amb molta història

1. Abans d'entrar a la Quaresma,
quan arriba Carnaval,
a Sant Fruitós tots fem pinya
per fer una festa com cal.
2. L'antiga Sopa dels Pobres,
feta de pa i algun os,
que amb el temps l'hem convertida
en la Festa de l'Arròs.
3. És una festa arrelada
que ve de segles enllà,
que pagava qui manava
i tallava el bacallà.
4. Al bell mig de la Sagrera,
a l'era d'en Galobart
se celebrava al principi,
i a cal Paisà un xic més tard.
5. A començament de segle,
el segle XX, es va fer
davant del Centre Catòlic,
amb les taules al carrer.
6. Fins que a mitjans dels anys trenta
vàrem trobar un nou indret
un paratge com cap altre
que anomenem el Bosquet.
7. Des de llavors, aquest dia
sota l'ombreta dels pins
ens atipem rics i pobres,
i xalem amb els veïns.
8. Antigament la parròquia
comptant amb la bona gent
hi posava les garrofes
o si voleu l'aliment.
9. Per això avui dia encara
qui primer tasta el menjar
havent beneït la taula
és el rector, el capellà,
10. Després toca al senyor batlle,
que el trobi dolç o salat
ens convida a la menjada
i a deixar ben net el plat.
11. Per poder fer bullir l'olla
en altre temps l'agutzil
recollia el que podia:
molta trumfa i poc pernil.
12. Encara més d'un recorda
en Ramon Puig, «en Xiulet»
captant a pagès i al poble
fins a tenir ple el carret.
13. Per això fem cercavila,
per recordar els pioners;
com també a certes persones
distingim, cada any, sincers.
14. Ara hi posa la manduca,
generós, l'Ajuntament.
que una festa amb tan platxeri
no surt sola, evidentment.
15. Temps després de la Dolores
i d'en Planas, en Pepet,
els qui porten la batuta
són els de cal Fusteret,
16. ... que elaboren la pitança,
amb l'ajut de bons cuiners,
per a unes tres mil persones
o fins i tot moltes més.
17. Perquè tot surti perfecte,
perquè no hi hagi raons,
les cuineres reparteixen
amb bon ull les racions.
18. ...que uns quants joves per parelles
abillats amb davantals,
serveixen amb cortesia,
a milers de comensals.
19. A finals dels anys seixanta
el jovent i uns quants pintors
varen renovar la festa
de l'Arròs de Sant Fruitós
20. ... amb un concurs de pintura
que ja està més que arrelat,
on les obres exposades
es poden comprar al comptat.
21. Amants de la bona cuina,
també l'arròs premiem
que en el concurs de paelles
el jurat troba suprem.
22. Hi ha parades de tot tipus
que venen el bo i millor
dels productes de la terra,
i també alguna atracció.
23. I fins i tot aquest dia,
com passa amb les festes grans,
perquè hi hagi més gatzara
fem trobada de gegants.
24. Oi que una auca com aquesta
fa bona publicitat?
L'ha dictada en Vilamala
i en Galdric l'ha dibuixat.
Text: Joan Vilamala · Il·lustracions: Galdric · Edició: Ajuntament de Sant Fruitós,  2015